top of page
  • Anna B Inredning

Att välja färg kan vara svårt…

Uppdaterat: 19 apr. 2021

När du inreder ditt hem är det ofta många olika färgval som ska göras, vilket ofta kan kännas överväldigande då det finns så otroligt många nyanser att välja mellan.

Fundera först kring vilka färger du tycker om, men även vilka du inte tycker om. Då kan du utesluta en hel del redan från början.


Var i hemmet färgen ska användas är också något som påverkar valet. Ska färgen användas på väggar, i ett kök, i ett badrum, möbler eller på textilier?

När det kommer till stora ytor, så som väggfärg eller kök bör du fundera kring i vilket väderstreck rummet ligger och hur mycket dagsljus som kommer in i rummet? Fönster i norrläge släpper in kallare ljus medan fönster i söderläge ger ett varmare ljusinsläpp, vilket påverkar färgerna och gör att samma nyans kan upplevas olika i olika rum. Genom att provmåla en yta kan du se hur nyansen förändras under dagen med ljuset.

Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella befintliga färgnyanser i rummet. Ska du måla om väggarna i ett rum, då är det klokt att även ha golvfärgen i åtanke. Har du redan ett möblemang i rummet? Då bör väggfärgen även anpassas efter det befintliga möblemanget.


Allt i ett hem behöver inte ha samma färg, men ofta blir det en mer harmonisk balans om man håller sig till samma basfärger. En tumregel är att huvudfärgen upptar minst 60% av rummet. Vill man variera sig kan man använda olika accentfärger för olika delar av, eller rum i hemmet.Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page