top of page
  • Anna B Inredning

Väggdekorationer och textilier - så skapar du ett ombonat hem!

Att inreda ett hem sker ofta i flera olika faser. Först kanske man fokuserar på de stora ytorna, så som golv och hur väggarna ska färgsättas. Sedan inreder man med större och kanske mindre möbler och till sist vill vi skapa känslan av ett hemtrevligt, ombonat och kanske välkomnande hem. Men hur skapar man egentligen ett hem som känns hemtrevligt, välkomnande och mysigt?

Lättast är det genom att addera textilier och väggdekorationer, men hur ska man tänka kring det egentligen?


Börja med de större ytorna, dvs väggar och golv, vilka enklast mjukas upp genom textilier, så som gardiner och mattor.


En för liten matta eller en felplacerad matta kan göra stor skillnad för hur rummet upplevs. I ett vardagsrum bör mattan vara minst 10-15 cm längre än soffans längd och gärna placeras långt in under soffan, samtidigt som det ska finnas plats för soffbordet på mattan.


Har du ett rum med lägre i tak kan du genom att hänga gardinerna i takskenor, och sedan låta gardinerna går ner till golvet skapa du känslan av högre takhöjd och större fönster. I ett vardagsrum kan gardinlängder i ett lätt luftigt tyg i en neutral färger vara ett sätt att skapa en mer ombonad känsla. I ett sovrum kan man kanske våga gå mot tyngre tyger så som sammet eller tjockare linneväv, då man vill skapa en ännu mer ombonad känsla där.


Genom att välja en neutral färg på gardiner och matta utan mönster är det lättare att undvika missmatch med övrig inredning. Prydnadskuddar till soffor och sängen får dock gärna vara i en eller flera accentfärger eller varför inte med ett härligt mönster? Dessa är dessutom lättare och ofta billigare att byta ut om du tröttnar, än att exempelvis byta ut en matta eller gardiner.


Andra typer av väggdekorationer kan givetvis vara tavlor eller inramade posters, men även vägghängda vaser, speglar, lampetter, mindre hyllor, eller varför inte vägghängda lampor.


Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page